Site icon Оголошення Кропивницький

5 сніданків зі смачною пшоняною кашею

Їжа

robertss 04.09.2023 Article

Пшоняна крупа завжди гарна, особливо на сніданок. Вона не містить глютену, надзвичайно поживна і має той самий золотистий відтінок, якого нам так часто не вистачає похмурого ранку.

Про що розповімо в статті:

Вершкова пшоняна каша з прянощами

Подавайте кашу із сезонними ягодами

Вершкова пшоняна каша з прянощами

4 порції, приготування: 45 хв

  • 250 г пшоняної крупи
  • 200 мл вершків жирністю 30-38%
  • 380 мл питної води
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 2 ст. л. цукру з натуральною ваніллю
  • по 1 ч. л. мелених кардамону, кориці та імбирного порошку
  • 0,5 ч. л. солі

1. дуже ретельно, у 6-7 водах промийте пшоно — вода, що стікає, має бути абсолютно прозорою. Викладіть крупу в сито й обсушіть.

2. У каструлі об’ємом не менше 2,5 л розігрійте вершкове масло, всипте сіль, усі прянощі та крупу. Обсмажте пшенку на слабкому вогні, весь час помішуючи, приблизно 2 хв.

3. Влийте киплячу воду, ретельно перемішайте, знову доведіть до кипіння. Закрийте кришкою і варіть на середньо-слабкому вогні, поки не вбереться вода, приблизно 15 хв.

4. Влийте гарячі вершки, всипте ванільний цукор, ретельно перемішайте, закрийте, варіть на слабкому вогні 5-7 хв.

5. Зніміть каструлю з вогню, укутайте в плед або поставте на диван під подушку на 15-20 хв.

Розварна пшоняна каша з яловичою грудинкою

Замість яловичої грудинки можна взяти свинячу або баранячі реберця.

Розварна пшоняна каша з яловичою грудинкою

6 порцій, приготування: 2 год 30 хв.

  • 350 г пшоняної крупи
  • 400 г яловичої грудинки
  • 2 середні цибулини
  • 1 середня морквина
  • рослинна олія та вершкове масло
  • сіль, свіжомелений чорний перець

1. Залийте м’ясо 2 л киплячої води, доведіть знову до кипіння, посоліть, зніміть піну. Додайте крупно нарізані 1 цибулину та 1 морквину, варіть 1,5-2 год. М’ясо має стати м’яким.

2. Зніміть м’ясо з кістки, якщо вона була, і дрібно порубайте все м’ясо (включно зі сполучною тканиною та жиром). Бульйон процідіть.

3. очистіть і дрібно наріжте цибулину, що залишилася. У каструлю з товстим дном влийте трохи олії, покладіть цибулю й обсмажте до м’якості, приблизно 5 хв.

4. дуже ретельно, у 6-7 водах, промийте пшоно — вода, що стікає, має бути абсолютно прозорою. Викладіть пшоно до цибулі, обсмажуйте 2 хв.

5. Влийте 700 мл бульйону, додайте м’ясо, доведіть до кипіння, поперчіть і варіть під кришкою, поки вся рідина не вбереться, а крупа не розвариться, приблизно 25 хв. При подачі покладіть у кашу шматочок масла.

Розсипчаста пшоняна каша з баклажанами та зірою

Пшоняна каша у східному стилі, ситна та ароматна.

Розсипчаста пшоняна каша з баклажанами та зірою

4 порції, приготування: 45 хв.

  • 250 г пшоняної крупи
  • 2 середніх баклажани
  • 2 зубчики часнику
  • 480 мл питної води або молока
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • оливкова олія
  • 1 ч. л. насіння зіри
  • 0,5 ч. л. солі + ще трохи для баклажанів

1. дуже ретельно, у 6-7 водах промийте пшоно — вода, що стікає, має бути абсолютно прозорою. Викладіть крупу в сито й обсушіть.

2. У каструлі об’ємом не менше 2,5 л розігрійте вершкове масло, всипте сіль, зіру та крупу. Обсмажте пшенку на слабкому вогні, весь час помішуючи, приблизно 2 хв.

3. Влийте киплячу воду, ретельно перемішайте, доведіть до кипіння. Закрийте кришкою і варіть на середньослабкому вогні до м’якості пшонки, 20-25 хв. (залежить від якості крупи).

4. тим часом розчавіть, почистіть і подрібніть часник. Баклажани наріжте кубиками зі стороною 2 см. Обсмажте баклажани в оливковій олії до повної готовності. Посипте часником, посоліть, ще трохи обсмажте.

5. Зніміть каструлю з кашею з вогню, додайте баклажани, перемішайте, закрийте, укутайте в плед або поставте на диван під подушку на 15-20 хв.

Пшоняна каша з грушами та карамелізованими горіхами

Це не просто солодка пшоняна каша, а практично десерт. — Поживний і смачний.

Пшоняна каша з грушами та карамелізованими горіхами

4 порції, приготування: 45 хв.

  • 250 г пшоняної крупи
  • 500 мл молока
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 1 ст. л. ванільного цукру
  • 0,5 ч. л. солі

Для грушевої заправки:

  • 2 середні щільні груші
  • 40 г волоських горіхів
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. меду

1. дуже ретельно, у 6-7 водах промийте пшоно — вода, що стікає, має бути абсолютно прозорою. Викладіть крупу в сито й обсушіть.

2. У каструлі об’ємом 2,5 л розігрійте вершкове масло, всипте сіль, прянощі та крупу. Обсмажте пшенку на слабкому вогні, весь час помішуючи, приблизно 2 хв.

3. Влийте киплячу воду, ретельно перемішайте, знову доведіть до кипіння. Закрийте кришкою і варіть на середньому вогні, поки поки вся рідина не вбереться, а крупа не розвариться, приблизно 25 хв.

4. Зніміть каструлю з вогню, укутайте в плед або поставте на диван під подушку приблизно на 15-20 хв.

5. Для заправки грушу наріжте невеликими шматочками, видаливши серцевину, але не очищаючи від шкірки. У сковорідці розтопіть олію, на сильному вогні дуже швидко обсмажте груші до золотистої скоринки. Готові груші викладіть шумівкою на тарілку, полийте медом.

6. У сковороду, де смажилися груші, всипте цукор, влийте 1 ч. л. води, розтопіть до стану сиропу. Всипте горіхи, обсмажуйте на середньому вогні, струшуючи сковороду, 3 хв.

7. Викладіть кашу в тарілки, змішавши з грушами. Посипте карамелізованими горіхами.

Ідеальна розсипчаста пшоняна каша

Вершкове масло можна замінити будь-якою рослинною олією.

Ідеальна розсипчаста пшоняна каша

4 порції, приготування: 45 хв.

  • 250 г пшоняної крупи
  • 480 мл питної води або молока
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 1 ч. л. цукру
  • 0,5 ч. л. солі

1. Щоб пшоно не гірчило, з крупинок потрібно змити тоненьку плівочку. Для цього пшоно потрібно промити в 6-7 водах (4-та або 5-та вода може бути гарячою, решта — холодна), ретельно перетираючи крупинки пальцями. Вода, що стікає, має бути абсолютно прозорою. Викладіть крупу в сито і обсушіть.

2. У каструлі об’ємом не менше 2,5 л розігрійте вершкове масло, всипте сіль, цукор і крупу. Обсмажте пшенку на середньому вогні, весь час помішуючи, приблизно 1,5 хв.

3. Влийте киплячу воду або молоко, ретельно перемішайте, знову доведіть до кипіння. Закрийте кришкою і варіть на середньо-слабкому вогні до м’якості пшенки, 20-25 хв. (залежить від якості крупи).

4. Зніміть каструлю з вогню, укутайте в плед або поставте на диван під подушку на 15-20 хв.

Добавки до пшоняної каші:

— Смажений кубиками бекон із цибулею

— Печений часник і вершкове масло

— Песто з в’ялених помідорів

— Родзинки, курага і фініки та кориця

Exit mobile version